Asperges en haar geschiedenis


De aspergeteelt is al lange tijd van grote betekenis voor de gemeente Peel en Maas. De zandgronden vormen een zeer geschikte basis voor de teelt van asperge. De lichte en van oudsher droge zandgronden werden met name vroeger gebruikt als aspergegronden.

 

 

In het begin en het midden van de vorige eeuw leverde de asperge een welkome aanvulling op het bescheiden inkomen van de veelal grote gezinnen. Reikhalzend werd dan ook uitgekeken naar de komst van het witte goud. Voor dag en dauw was het hele gezin van jong tot oud bezig op de aspergevelden. Bij zonsopgang stond men reeds tussen de bedden op het land om de asperge wit te kunnen oogsten. En bij warm weer schoot de productie omhoog. Vele handen maakten dan licht werk. Door de verschillen in temperatuur gedurende de oogst was moeilijk voorspelbaar hoeveel arbeid precies gevraagd werd. Sint Jan op 24 juni vormde het einde van de oogstperiode. De asperge kon dan gaan groeien en reservevoedsel vormen voor het volgende jaar.

Was de aspergeteelt vroeger meestal een activiteit op de kleinere bedrijven, de laatste decennia zien we dat de teelt door vooral grotere gespecialiseerde bedrijven met hoofdzakelijk arbeidskrachten van buiten is overgenomen.

We zien een concentratie van de aspergeteelt in deze regio waarbij de innovatie en de toelevering vooral in de gemeente Peel en Maas plaatsvindt. Door een intensieve samenwerking van de verschillende partijen kan deze (van oudsher belangrijke) teelt van grote waarde blijven voor de gemeente Peel en Maas, nu en in de toekomst. Nieuwe vormen van samenwerking tussen telers, restauranthouders en toerisme zal een extra dimensie toevoegen aan dit voor onze streek zo kenmerkende product. Deze samenwerking heeft geleid tot de oprichting van Het AspergeGilde Helden in 2007.

De aspergeteelt en de innovatieve ontwikkelingen in deze regio zullen dan ook een prominente plek kunnen krijgen op de komende Floriade.


Bron: website AspergeGilde Peel en Maas

Ze zijn er weer!Wilt u de allerverste asperges metéén op tafel, kom dan
vanaf 31 maart naar het thuisverkooppunt (asperge-automaat) van Tilla's bv aan de Peelstraat in Beringe.


Vanaf 2010 verkopen wij als onafhankelijk teler vanuit een karakteristiek huisje de asperges die rechtstreeks van het land van Peel en Maas komt. Deze asperges is kwalitatief absoluut top en dat proeft u meteen. Koop en proef de ambachtelijke smaak van Tilla's lekkere Limburgse asperges.

lees verder »